Harppumusiikista

Vaikka harppu onkin hyvin vanha soitin, vartavasten sille sävellettyä musiikkia tavataan vasta 1500-1600-luvuilta alkaen, kun taas 1700-1800-luvuilla alettiin yleisemmin kirjoittaa teoksia tälle soittimelle. Varhaisimmat teokset, jotka ovat jääneet nykyharpistien ohjelmistoon, ovat usein sovituksia alunperin klaaveerisoittimelle kirjoitetuista sävellyksistä.

1700- luvun lopulla harppu oli yleinen soitin kodeissa, mutta myös hoveissa. Muunmuassa Ranskassa kuningatar Marie-Antoinette soitti harppua. Hovilla oli usein oma nimikkoharpistinsa. Harppumusiikkia kirjoitettiin paljon harrastelijoita vartven.

Useat harppusäveltäjät olivat tuolloin ja usein myöhempinäkin aikoina taitavia harpisteja itse, kuten esim. F.J. Nadermann, Louis Spohr tai Elias Parish-Alvars, eikä ollut harvinaista, että he olivat vihkiytyneet säveltämään vain harpulle.

1800- luvulla harppumusiikki nousi jo kukoistukseen ja sen mahdollisuuksia alettiin käyttää paljon laajemmin. Etenkin ranskalaiset säveltäjät loihtivat harpusta mitä moninaisimpia sävyjä. Romantiikan ja impressionismin säveltäjät saivat harpusta esiin siihen asti ennenkuulumattomia asioita ja sävyjä. Kuuluisimpia tuon ajan harppusäveltäjiä olivat tunnettujen Maurice Ravelin (esim. Introduction et Allegro), Claude Debussyn (Danse Sacrée et Profane) ja Gabriel Faurén (Impromptu) ohella lisäksi mm. harpisti-säveltäjät Alphonse Hasselmans (La Source), Felix Godefroid (Etude de Concert) sekä John Thomas (Watching the Wheat).

1900- luvun kahtena nimekkäimpänä harpisti-säveltäjä-pedagina voitaneen pitää ranskalaisia Marcel Grandjanyta (mm. Rapsodie) ja Marcel Tournier’ta (Au Matin), joiden tuotanto harpulle oli laaja. Grandjanyn teokset ulottuvat vaikeusasteeltaan yksinkertaisesta oppilasmateriaalista vaativiin konserttiteoksiin. Tunnettuja 1900-luvun harpisti-säveltäjiä olivat myös mm. Henriette Renié (Legende), Gabriel Pierné (Impromptu-Caprice) sekä Jean Michel Damase (Etude de Concert). Monet harppukirjallisuuden merkkiteokset on sävelletty varta vasten Pariisin Konservatorion ”Premier Prix” -loppututkinnossa esitettäviksi.

Suomalaisista säveltäjistä ei kukaan ole laajemmin säveltänyt harpputeoksia. Kuitenkin esim. Einojuhani Rautavaaralta (Balladi) ja Erkki Salmenhaaralta (Leggenda per Arpa) löytyy harpputeoksia.

Harppu orkesterimusiikissa

Harpun orkesteriin toi varsinaisesti Claudio Monteverdi 1600-luvulla (Orfeo). Lähempänä nykyajan rooliaan harppu oli orkesterissa vasta 1800-luvulla Hector Berlioz’n Fantastisessa sinfoniassa, missä hän käyttää kahta harppua, joille molemmille on kirjoitettu oma osuutensa. Tämän jälkeen kahden harpun käyttö orkesterissa yleistyi, kunnes Richard Wagner keksi 1800-luvun puolivälissä tuoda orkesteriin jopa kuusi samanaikaisesti soittavaa harppua Ring-oopperatetralogiassaan. Harppumusiikin historiassa jatkossa useamman kuin kahden harpun käyttäminen orkesterissa oli ja on kuitenkin harvinainen poikkeus.

Suomalaisista säveltäjistä harppua ovat orkesteriteoksissaan Jean Sibeliuksen lisäksi käyttäneet esim. Oskar Merikanto ja Uuno Klami, joiden musiikissa oli paljolti ranskalaisvaikutteita. Samoin ranskalaistunut suomalainen nykysäveltäjämme Kaija Saariaho on käyttänyt rikkaasti harppua orkesterisoittimena.

Maurice Ravel www.oslophil.com/filestore/ravel.jpg
Claude Debussy orkesteri.lohja.fi/images/debu.jp
Marcel Tournier. https://www.wikidata.org/wiki/Q557525
Marcel Grandjany www.harpsociety.org/resources/images/photo_grandjany.jpg