Susann McDonaldin ajatuksia

Halusin poimia näille sivuille harppupedagogiikan ehkä nimekkäimmän edustajan, amerikkalaisen Susann McDonaldin mietteitä harpunsoitonopiskelijoille. Itsellänikin on ollut ainutlaatuinen tilaisuus saada häneltä opetusta sekä Pohjoismaisten harpistien mestarikurssilla Kööpenhaminassa vuonna 1988 että Amerikassa vuonna 1989.

Hänen avoin, lämmin ja rakastava taiteilijapersoonansa sekä valtaisa kokemuksensa harpputaiteilijana ja -pedagogina teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Häneltä sain paljon arvokkaita vaikutteita omaan soittooni kuin myös pääomaa, jota olen halunnut edelleen siirtää omille oppilailleni.

Kirsi Kiviharju

”Jokaisen taiteilijan täytyy uskoa itseensä ja omien persoonallisten lahjojensa ainutlaatuisuuteen – tämä pätee myös oppilaaseen. Lisäksi unelmaansa tulee pyrkiä koko sydämestään.

Olen usein verrannut soittotunteja oppipoikatilanteeseen. Soittotuntien opettaja-oppilastilanne on hyvin vastaava kuin vanhan, viisaan suutarin ja suutarioppilaan, joka työskentelee aluksi mestarinsa opissa, kunnes on saavuttanut riittävän kokemuksen ja osaamisen työskennelläkseen itse. Soittotuntien ilmapiirin tulisi olla sekä oppilaalle että opettajalle tämänkaltainen.

Mitä paremmin tuntiin valmistautunut oppilas on, sitä tuloksellisempaa opetusta hän pystyy opettajaltaan saamaan. Hyvä valmistautuminen auttaa myös siinä, että tunnilla tuhlautuu vähemmän aikaa väärien nuottien, rytmien tai ulkomuistivirheiden korjaamiseen. Nuorikin, alussa oleva oppilas kykenee tuntiin valmistautuessaan välttämään näitä virheitä. Tärkeää harjoitellessa on myös kiinnittää tarpeeksi huomiota jokaiseen yksityiskohtaan – usein oppilas vain tuhlaa aikaa ja energiaa toistamalla kappaletta alusta loppuun, sen sijaan, että keskittyisi jaksoihin, jotka ovat hänen ’heikkoja kohtiaan’.

Tunneilla yksi oppilaan hienoimpia mahdollisia ominaisuuksia on joustavuus, ts. avoimuus muutoksiin ja halu kokeilla uusia ideoita. Lisäksi tärkeää on kommunikoida rehellisesti ja avoimesti opettajansa kanssa. Molemmat osapuolethan, sekä oppilas että opettaja haluavat vain oppilaan parasta!

Viisaampaa on opiskella tiettyä asiaa pidempään, kuin rynnätä seuraavaan liian aikaisin. Ohjelmiston vaikeuden tulee kasvaa asteittain. Jos soittaa jatkuvasti tasonsa yläpuolella olevia kappaleita, ei kykene ’putsaamaan’ niitä, vaan saa huomata pysyvänsä koko ajan samalla tasolla.”

Lopuksi Ms. McDonald kiteyttää: ”Sinun tulee rakastaa syvästi sitä mitä teet, se kantaa sinua lannistumisenkin hetkinä. Muistathan myös, että opettajasi välittää Sinusta syvästi ja haluaa olla objektiivinen neuvonantajasi sekä ystäväsi kulkemallasi tiellä. Ethän unohda myöskään, että opettajasikin on aikoinaan ollut oppilas.”

Vapaasti Susann McDonaldin kirjoittamasta julkaisusta ”The Private Lessons, Thoughts for the Student” suomentanut Kirsi Kiviharju

Susann McDonald

Susann McDonald tunnetaan yhtenä maailman johtavista harpputaiteilijoista ja -pedagogeista. Hän on Indiana University School of Music’in harppuosaston johtaja, Distinguished Professor of Music. Tämä harppuosasto, on maailman suurin. Lisäksi hän on perustanut USA International Harp Competition-kilpailun ja toimii sen taiteellisena johtajana, samoin kuin World Harp Congressin taiteellisena johtajana.

Susann McDonald on suorittanut harpunsoiton Premier Prix-tutkinnon Pariisin Konservatoriossa legendaarisen harpisti-pedagogin Henriette Renien johdolla. Ms. McDonald on esittänyt ja levyttänyt harpun keskeisimmän ohjelmiston. Harpunsoiton mestarikursseja hän on pitänyt useissa Euroopan, Aasian, Etelä-Amerikan ja USA:n johtavissa konservatorioissa.

Vuosina 1975-85 McDonald toimi New Yorkin Juilliard School of Musicin harppuosaston puheenjohtajana. Lisäksi hän johti harppuosastoja University of Southern Californiassa sekä University of Arizonassa kuin myös toimi lukuisten tärkeiden kansainvälisten harppukilpailujen juryssä Israelissa, Japanissa, Münchenissä, Genevessä, Roomassa, Ranskassa, Venäjällä ja Hollannissa.

Susann McDonaldin oppilaat ovat jatkuvasti voittaneet useita kansallisia ja kansainvälisiä kilpailuja. Useat heistä ovat myös tämänpäivän johtavia konserttiharpisteja ja opettajia. Ms. McDonaldin oppilaita on toiminut myös sooloharpistina mm. New Yorkin Filharmonikoissa, Metropolitanin Oopperassa, Philadelphian orkesterissa, Chicagon Sinfoniaorkesterissa, Minnesotan orkesterissa, Seattlen Sinfonikoissa, Berliinin Filharmonikoissa sekä Ranskan Kansallisorkesterissa.

 

kuva: http://info.music.indiana.edu/pub/libs/images/usr/495_h.jpg
Kuva: https://harpcolumn.com/blog/10-things-you-dont-know-about-susann-mcdonald/