Timo Veijolan ajatuksia vuosilta 1993-2004

Mihin sanat loppuvat, siitä alkaa musiikki

Käyttäkäämme musiikkia hyväksemme. Tuottakaamme sitä ja jakakaamme iloa paitsi itsellemme, myös ympäristöllemme. Pyrkikäämme vaikuttamaan musiikin avulla. Nuotit ovat vain kuvia musiikista. Ne eivät vielä ole musiikkia, vasta sinä tuotat ne musiikiksi. Vain sinä voit saattaa nuotit vastaanotettavaan, kuultavaan muotoon. Me tunnemme sanonnan, siitä mihin sanat loppuvat, siitä alkaa musiikki. Alkakaamme!

Soitin ei ole piano, viulu tai klarinetti; soitin on lapsi

Musiikin peruskasvatuksesta kulkee paksu punainen köysi varsinaiseen musiikin opiskeluun. Musiikillisen kommunikoinnin periaatteen säilyttäminen on edelleen keskeinen tavoite. Sen sujuminen estoitta ja musiikillisen dialogin toisena osapuolena olemisen taito ovat ihmisyyden kielitaitoa. Ei pidä tuijottaa nuotteihin niin, että musiikki unohtuu. Tarkinkin notaatio on vain kartta. Se ei paljasta millaisia maisemia kartan mukaan suunnistava matkan varrella kohtaa, vasta soiva kokonaisuus voi viedä halki elämääkin suurempien kokemusten. Tarvitaan laadukkaat elämysten ainekset, tarvitaan etevät tekijät alkaen opettajasta ja oppilaasta päätyen suuriin tulkitsijoihin ja kapellimestareihin. Korvamme kyllä näkevät ihmeet ja kummat, jos niitä korvillemme tarjotaan.

Lapsi ja nuori haluaa musiikin maailmaan esikuvan oppaakseen: aarteenetsintään sankarin opettajakseen. Sellaisen, joka soittaa sankarin lailla ja opettaa esimerkiksi pianonsoittoa elämän ja kuoleman kysymyksenä. Jokainen soitin tarvitsee soittajansa kokonaan. Jokainen soitin, ei vain puhaltimet, soivat käsittelijänsä hengityksen tahtiin kehon ehdoilla. Soitin ei ole piano, viulu ja klarinetti; soitin on lapsi.

Lapsi on musiikkikasvattajan kartalle ilmestyessään valkea alue

Lapsi on musiikkikasvattajan kartalle ilmestyessään valkea alue. Kuin maalarin puhdas kangas ennen työhön ryhtymistä. Kankaan materiaali vaihtelee, mutta tyhjyys on lähtökohta. Siitä aloittaa sekä musiikkikasvattaja että maalari. Jos maalarin sivellin lipsahtaa, hän voi peittää valkoisella ja aloittaa alusta. Tai hän voi raaputtaa kerroksia pois ja toisia näkyviin tai tehdä saman kemikaaleilla. Lasta ei voi korjailla, peittää valkoisella, raaputtaa tai kemikalisoida. Kaikki, minkä lapseen laitat, se on, se jää, se vaikuttaa.

Musiikki on väri, jossa yksilö kasvaa kyllin vahvaksi kohtaamaan karkean maailman

Musiikkikasvatuksen antamisessa, vastaanottamisessa ja niihin asennoiduttaessa on kaksi lähestymisreittiä. Harjoitteluun totuttamalla ja itse harjoittelemalla on opittavissa työnteon merkitys. Harjoituskäytännön oppiminen on edellytys musiikin kielitaidon ja ääntämistapojen oppimiselle. Sen kautta hankitaan väline tai työkalu musiikin tekoon. Harjoitustyö ja musiikkiin liittyvän tarpeellisen tietotaidon hankkiminen antaa valmiuden käyttää musiikin kieltä, joko soittimen tai oman äänen tahi molempien välityksellä.

Oman osansa oikeasta asenteesta vaatii kielen vivahteiden ja ilmeiden, tässä musiikin ymmärtäminen, siitä nauttiminen. Ajassamme yhä tärkeämmän sijan saa ajatus pyrkiä musiikkioppilaitoksessa kasvattamaan sellaisia yksilöitä, jotka ymmärtävät musiikin arvon, ei vain sen käytännön kautta, jota musiikki mahdollisena ammattina merkitsee. Uhkaavan kapea-alaisuuden ja sisäänpäinkääntyneisyyden sijaan on musiikki nähtävä tärkeänä ja vaikutukseltaan tehokkaana värinä prosessissa, jossa yksilö kasvaa kyllin vahvaksi kohtaamaan karkean maailman.

Musiikilla on merkitys elämäsi jokaisena päivänä

Määrätietoisesti harjoitustyötä ylläpitämällä, välitavoitteita voittaen, keskittyneesti harrastukseesi suhtautuen ja siitä tyydytystä saaden ja elämänmyönteisyydestä hyötyen keräät elämän reppuusi eväitä, jotka eivät kuluttamalla vähene, vaan pysyvät ja ovat keveitä kantaa.

Osaamisesi on seurausta pitkäaikaisesta kehityksestäsi, sitkeästä kouluttautumisestasi ja mukavasta harrastuksestasi. Soittava lapsi ja nuori, miksei aikuinenkin, saavat seurakseen ilon ja onnen tunteen musiikin avulla. Musiikillinen ilo ei aina yllä naurun remakaksi asti tai tanssin jytkeeksi saakka. Ilon rinnalle, jopa tärkeämmiksi tunteiksi nostaisin onnen, vapauden ja mielenrauhan.

Musiikki paitsi ohjaa tunteitamme, se antaa meille niitä, myös uusia ja ennenkokemattomia. Ensikertaisia kutsumme elämyksiksi. Tällainen tunnekokemus syntyy musiikkia tehtäessä tai vastaanotettaessa aivoissa – jokaiselle omansa. Musiikki on tehokas tunteiden ja käyttäytymisesi ohjailija. Musiikilla on merkitys elämäsi jokaisena päivänä kaikissa arkisissakin askareissasi. Tulevaisuutesi on yllätyksiä täynnä. Juuri kun alat tottua tähän päivään, tulee jo huominen. Musiikki elättää sinua loppuelämääsi varten ylläpitämällä ja kypsyttämällä tunteitasi.

Musiikin vakka on aina auki

Musiikki on osa elämän tarkoitusta, sen jäsennettävyys, sen mahdollisuus tulla hahmotetuksi, sen sosiaalisuus, sen ylläpitävyys sekä tunnetasolla, sen aitous, sen uskottavuus, sen intiimiys.